Fri tillgång till EU-finansierad forskning genom OpenAIRE

I dagarna lanserade Europeiska kommissionen det treåriga projektet OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe). Detta ska göra forskning som är finansierad med medel från EU:s sjunde ramprogram för forskning (FP7) och Europeiska forskningsrådet fritt tillgänglig för alla, överallt.

Inom sju områden gäller krav på OA-publicering: Energi, Miljö, Hälsa, Informations- och Kommunikationsteknik, Forskningsinfrastruktur, Samhällsvetenskap och Humaniora samt Vetenskap i samhället.

Artikeln / publikationen skall vara granskad och accepterad för publicering och det är sista författarversionen eller den publicerade versionen som skall göras fritt tillgänglig genom deponering i ett öppet arkiv, omedelbart eller senast efter 6 eller 12 månader. Finns inget institutionellt eller ämnesbaserat öppet arkiv tillgängligt för forskaren kan publikationen deponeras i ”the OpenAIRE Orphan Repository”.

Projektet kommer att tillhandahålla ett nätverk av öppna arkiv, en portal där alla publikationer inom projektet samlas och blir sökbara samt olika verktyg, hjälpmedel och information som skall underlätta för forskare att göra sina publikationer fritt tillgängliga.

Sju projekt som berörs av detta har deltagare knutna till Chalmers, och två av dessa har projektledning från Chalmers.

Mer information på projektets hemsida:
www.openaire.eu

/Kristina

Svara Fri tillgång till EU-finansierad forskning genom OpenAIRE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s