3 frågor om ChALS 2021

Är du nyfiken på Chalmers biblioteks konferens, ChALS, som i år hålls digitalt den 22 september!? Bibliotekarie Marco Schirone berättar om ett högaktuellt och spännande tema.

Vad handlar ChALS 2021 om?

– I år handlar ChALS om kritiskt tänkande i relation till webbkällor och webbresurser. Vi har bland annat bjudit in ett flertal namnkunniga talare inom området biblioteks- och informationsvetenskap, så självklart kommer biblioteksperspektivet att vara i fokus.

– Vi vill även skapa en diskussion kring hur man kan bemöta så kallade ”infodemier”, till exempel den desinformation och ryktesspridning som skapades i samband med coronapandemin samt hur de verktyg som finns ”inbäddade” i bibliotekarieyrket kan vara till nytta.

Vem/vilka är årets keynote speakers?

– Vår första keynote är Olof Sundin, professor vid Lunds universitet, känd både i Sverige och internationellt för sin forskning om medie- och informationskompetens och rollen av algoritmer i vardaglig sökning. Hans bok Invisible Search and Online Search Engines, skriven med professor Jutta Haider, har snabbt blivit en klassiker inom ämnet.

– Konferensens andra keynote är den prisbelönte fysikern och cancerforskaren David Robert Grimes. I bästsäljaren The Irrational Ape nedmonterar han, med hjälp av vetenskapen och logiken, de mest kända konspirationsteorierna och ger svar på varför så många dras till dem både på webben och IRL.

Varför bör man inte missa årets ChALS?

– Jag har varit med och anordnat ChALS sedan 2015 och skulle tro att vi i år kan presentera ett av de starkaste programmen hittills. Framförallt har vi lyckats få en bra blandning av svenska och internationella talare.

– Sist, men inte minst, vill jag nämna att det kommer att finnas ett par talare som ’på en metanivå’ kommer hjälpa oss att förstå och sätta ChALS-bidragen i förhållande till den svenska biblioteksvärlden. Det finns, enligt mig, mycket som inte bör missas!

Läs mer om ChALS 2021 och anmäl dig här>>

”Ett av de starkaste programmen hittills” säger Marco Schirone

Text: Karin Ljungklint och Marco Schirone

Svara 3 frågor om ChALS 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s