Open Access Week 2020

Open Access-veckan pågår 19-23 oktober.

Den här veckan firar vi återigen den internationella OA-veckan. Varje år, en vecka i oktober, uppmärksammas open access, fri tillgång till vetenskapliga publikationer, på olika sätt runt om i världen. 

Här på Chalmers har vi genom åren firat detta på olika sätt. Första gången var 2011 då vi under denna vecka lanserade bibliotekets fond för OA-publicering. Genom den har närmare 100 artiklar publicerats open access utan att forskaren har behövt betala.Tyvärr var vi i början av det här året tvungna att stänga fonden.

Vi har också gjort olika informationsinsatser under denna vecka med förhoppningen om att sprida det positiva med open access till forskare och andra intresserade.

Mycket har hänt under de här åren och vi upplever att arbetet som görs faktiskt ger utdelning. 2010 var 16% av Chalmers publicering öppet tillgänglig (enligt Swepub) och för i år ligger den siffran på hela 45% enligt samma källa. Dock är ju detta år inte slut ännu, men det ger en indikation på att en rejäl ökning har skett.

En stor anledning till ökningen just i år beror förmodligen på de transformativa avtal vi har med många förlag från och med i år. Tack vare dessa avtal kan Chalmers forskare publicera sig Open Access i väldigt många av de traditionella prenumerationsfinansierade tidskrifterna, utan kostnad. 

Nu är det även mycket enkelt för Chalmers forskare att ta reda på om tidskriften hen är intresserad av att publicera i, omfattas av något av dessa avtal. Via tjänsten SciFree kan man ta reda på detta genom att helt enkelt söka på tidskriftens namn. https://app.scifree.se/chalmers 

De senaste åren har vi under OA-veckan också delat ut ett pris till någon forskare på Chalmers. Tidigare år har priset uppmärksammat senaste årets mest nedladdade publikation i vår publikationsdatabas. Alla pristagare finns här: https://www.lib.chalmers.se/publicering/open-access/chalmers-open-access-utmaerkelse/ 

I år är vi mycket stolta och glada att kunna tilldela priset en forskare på Chalmers som under lång tid visat stort intresse och engagemang för open access. Detta syns inte minst i hens publikationslista som består av ca 300 titlar och där i princip alla är publicerade open access. Vem det är tillkännages på fredag kl 13 via sidan ovan och även i ett Instagraminlägg.

Dessutom kommer vi att hålla två tillfällen under veckan i serien “15 minuter om…” och dessa kommer såklart att handla om Open Access! https://www.lib.chalmers.se/publicering/foerelaesningar-och-workshops-foer-forskare-och-doktorander/ 

/Kristina Graner

Svara Open Access Week 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s