Anmälan till ChALS 2020 har öppnat

Pandemin som har lamslagit oss den här våren sätter förstås även sina spår i höstens ChALS-konferens. Till skillnad från tidigare år kommer den därför att hållas digitalt – här anmäler du dig till ChALS, som äger rum den 23 september.

Undertiteln för året är ”Libraries in times of crises – challenges and opportunities”. Coronasituationen har förstås påverkat vårt temaval, men det ska tolkas i en bredare mening – kriser överlag som kan drabba oss. Det kan till exempel vara jordbävningar eller bränder. Dessutom vill vi inte bara titta på hinder utan även på vilka möjligheter som kriser kan ge – kristillstånd kan ju bana väg för förändringar. Redan nu kan vi gissa på att den nuvarande pandemikrisen kommer att ge oss en mer digitaliserad värld än tidigare.

Vårt yrke som bibliotekarier kan i en kris till exempel röra hur vi hanterar källkritik, där vi som bibliotek måste stå upp för ett bra förhållningssätt. Hur förhåller vi oss till forskning under en kris, och vilken forskning ska vi lyssna på? Om forskarsamhället är osäkra på vilken strategi som är rätt i en kris som den nuvarande, hur ska vi som bibliotekarier hantera det?

I nuläget arbetar vi med programmet, och det kommer att innehålla filosofi, bibliotekens egen räddningspatrull, och goda exempel på initiativ från bibliotekariekåren på hur vi utifrån vårt kunnande kan bidra i krisen. En av våra keynote-speakers, Andreas Vårheim, kommer att beröra hur bibliotek kan bidra till ett samhälles återskapandekraft, och på så sätt skapa samhällen som är mer förberedda än tidigare för att hantera kriser.

På vår hemsida hittar du uppdaterad information om konferensen.

Svara Anmälan till ChALS 2020 har öppnat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s