Summon Advisory Board och ALA 2011

IMG_1389 20186 personer deltog i American Library Associations årliga sommarkonferens i New Orleans. Ett massivt arrangemang med ett minst lika massivt konferensprogram. Jag var där för att delta i ett möte med Summon Advisory Board och för att hålla en presentation i en LITA (Library & Information Technology Association) panel på temat The Discovery Payoff: Are discovery services increasing ROI and the library’s prominence in academic institutions.

Ca. 20 personer från olika Summonbibliotek i världen är medlemmar i Summon Advisory Board. Man är medlem i två år innan det är dags att lämna över till någon annan. Serials Solutions tillfrågar personer som de vill få med. Från Europa är förutom Chalmers bibliotek – Huddersfield University (David Pattern) medlemmar.

Det var mitt första möte och väldigt givande. Både att träffa andra Summonanvändare och ta del av en del nyheter.

Serials Solutions arbetar för att vara så transparenta som möjligt med vad som ingår i det aggregerade indexet. Därför har man gjort täckning och innehåll publikt tillgängligt.

När det gäller OA-källor så har man arbetat målmedvetet för att inkludera fler källor och flera är mycket relevanta för Chalmers bl a Arxiv.org, Australian Research Online, BioMed Central, HathiTrust, PANGAEA, USPTO Issued Patents och SwePub för att nämna några.

IMG_1357Att HathiTrust är inkluderat i Summon är väldigt intressant. Man kan dels aktivera hela paketet med mer än 8 miljoner e-böcker (scannade böcker från bl a Google Books). Men då inkluderas även sådant som är inom copyright. Det finns möjlighet att bara aktivera de som är i Public Domain. Summon har även påbörjat arbetet med att fulltextindexera alla böcker i HathiTrust. Det betyder att böcker som vi har i vår katalog och som finns i HathiTrust kommer att bli sökbara i fulltext (även om de är skyddade av upphovsrätt). Serials Solutions har påbörjat fulltextindexeringen av HathiTrust men vill inte saga något om hur lång tid det kommer att ta.

Fulltextindexeringens påverkan på söktjänsten var annars ett av ämnena som diskuterades länge på mötet. I takt med att fler böcker och artiklar blir fulltextindexerade blir det allt viktigare att man som användare förstår i vilket sammanhang som ens söktermer återfinns i. Lite olika förslag presenterades och diskuterades men inget var riktigt klockrent. Det är svårt att förutspå hur fulltextindexeringen påverkar gränssnitt och användande. Med säkerhet är detta ett ämne som kommer att komma upp igen. I många sammanhang.

Här är ett exempel där jag tagit ett stycke från Elements of algebra av Arthur Schultze. Digitaliserad av University of Michigan och deponerad i Hathi Trust.

IMG_1364 I anslutning till mötet annonserade Serials Solutions att de tänker utveckla ett nytt modern ramverk för att hantera bibliotekens resurser. De kallar det för Web-Scale Management och verkar följa samma koncept som de andra leverantörerna (OCLC, Ex Libris, Innovative) har på gång. Tanken är att “the new web-scale management solution will redefine how libraries manage operations, eventually eliminating the need for integrated library systems (ILS) as we know them today”.

När man tittar på Serials Solutions produktsvit så verkar det vara fullständigt logiskt att de tar det här steget för att kunna utmana och följa med sina konkurrenter. Jag tycker det skall bli spännande att se vad de kommer fram med och de verkar ha en snabb tidsplan för det hela. Mötet tyckte initiativet var intressant men att det var svårt att säga något annat.

Arbetet med att få in data till det gemensamma indexet från förlag går enklare och enklare. Man stöter på färre problem och utdragna processer där förlagen är tveksamma till att vara med. HathiTrust, Wiley, Oxxford University Press, Ebrary, Elsevier och Springer m.fl är ombord.

IMG_1392I takt med att mängden data ökar i Summon så skärps kraven på relevansrankning (vilken man arbetar mycket aktivt med) men även gränssnittet. Det presenterades några nyheter på mötet som skall göra gränssnittet lite lättare att arbeta med och överblicka. Dels handlade det om möjligheten att kunna klicka på ämnesord, att ändra den korta bibliografiska presentationen och man pratade om att införa möjligheten att avgränsa på “disciplines”. Dessa skulle då hämtas från Ulrichs och mappas mot klassifikationer och ämnesord. Jag tror att det blir svårt att få heltäckande. Men det skall bli intressant att se om det blir något av det.

När det gäller gränssnittsförändringar så kan det vara värt att hålla ett öga på Summons preview-server för den som är intresserad. Där kan man se sådant som håller på att testas.

En stor nyhet är att man gjort om delar av systemarkitekturen. Denna tillåter nu att man kan göra omindexering av hela databasen mycket snabbare. Detta kommer påverka uppdateringsfrekvens i mycket positiv bemärkelse.

Jag efterfrågade ett skriv-API till 360 Core för att enklare kunna underhålla flera knowledge baser.
IMG_1384
Serials Solutions är mycket uppmuntrande till bildandet av användargrupper och detta återspeglas inte minst av den Nordiska användargruppen och bildandet av en användargrupp i U.K. Summon Community Wiki är ett bra ställe för biblioteken att dela erfarenheter. Det har även skapats en e-postlista för de som vill utbyta idéer kring Summons API.

Under dagen hade även vissa deltagare blivit ombedda att göra en presentation och att hålla i en diskussion. Mitt tilldelade tema var: User needs and expectations, plus reaching them and keeping them i vilket jag fokuserade på att identifiera olika användargruppers behov av Summon och att diskutera kring vad som skapar förtroende för en söktjänst. Andra teman under dagen var Embedding Summon into library and academic environments to support end-user research workflow där man presenterade olika sätt att få in Summon i andra tjänster och hur man marknadsfört Summon på andra bibliotek.

IMG_1359 Under rubriken Coverage: content priorities, non-traditional sources, and A&I databases diskuterades trenden att gå mot större samkataloger och att komma bort från en situation där vi skyfflar data mellan olika system. Andra teman var Blurring of lines: Next-generation ILS offerings, aggregation platforms and discovery services, Full-text book search: Opportunities and implications och PDA and PPV.

PDA och PPV i ett Summon-sammanhang är intressant. Om man nu har allt meta-data i en tjänst kan man hitta andra modeller för att lösa åtkomst än de traditionella. För mig personligen var diskussionen om vem som förmedlar, betalar och hanterar materialet väldigt tankeväckande. Området “Resource Sharing” lär bli utsatt för massiva förändringar de kommande åren i takt med att andra aktörer kommer erbjuda åtkomst och förmedling av material än de lokala biblioteken. Fjärrlån as a service någon?

På det stora hela är jag mycket nöjd med mötet och diskussionerna. Serials Solutions väg framåt ser mycket lovande ut och de är verkligen på hugget.

//Daniel

Svara Summon Advisory Board och ALA 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s