Goda OA-nyheter för kemisterna på Chalmers

I oktober 2010 lanserade American Chemical Society ett nytt publiceringsavtal för sina tidskrifter, där bland annat deras tidigare icke-tillåtande linje angående parallellpublicering blivit mer tillåtande. Det är framförallt när antingen forskningsfinansiär eller arbetsgivare ställer krav på Open Access, som rättigheterna utökats för författaren.

För Chalmers del, som i och med sin Open Access-policy kräver parallellpublicering, är detta goda nyheter då forskarna nu tillåts lägga in sina artiklar från ACS  i CPL. Av den totala andelen av Chalmers artiklar indexerade i Web of Science så utgör artiklar publicerade av ACS c:a 6%. Studerar man institutionen för Kemi- och bioteknik så stiger denna siffra till närmare 20%.

I och med det nya avtalet från ACS är det alltså OK för Chalmersforskare att parallellpublicera det accepterade manuskriptet till artikeln 12 månader efter publicering. Det krävs även ett försättsblad som informerar om vad det är för version och en referens till den publicerade artikeln.

Eftersom Chalmers policy tillåter en fördröjning, eller embargoperiod på upp till 12 månader, så utgör alltså inte heller detta embargokrav från ACS något hinder för parallellpublicering i CPL.

Mer information om det nya publiceringsavtalet från ACS hittar man på:

ACS Journal Publishing Agreement User’s Guide

/Lars Kullman

Svara Goda OA-nyheter för kemisterna på Chalmers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s