Bättre citeringsmått hos yngre forskare?

För att försöka besvara den frågan har vi studerat artikelproduktion och citeringsmått efter försteförfattarens ålder. Undersökningen bygger på tidskriftsartiklar i Web of Science publicerade 2005-2007, och för att få tillräckliga volymer har vi använt tioårsintervall på författarna (25-34 år, 35-44 etc). Endast artiklar med försteförfattare från Chalmers har använts. C:a 60% av alla artiklar med Chalmersadress har försteförfattare härifrån. Det fältnormerade citeringsmåttet Cf har beräknats både med och utan självciteringar

Resultaten visar att citeringsmåtten sjunker med ökad ålder hos författaren.

alder_citering

Vid  Aalto-universitetens forskningsutvärderingar (Striving for Excellence) använde man följande nivågruppering :

   Cf
<0,60 Signifikant under internat. medelnivå
0,60-1,20 Internationell medelnivå
>1,20 Signifikant över internationell medelnivå

Utifrån denna gruppering skulle alltså forskarna mellan 25-34 år på Chalmers prestera signifikant över internationell medelnivå.

Det finns givetvis flera förklaringar till varför det ser ut så här, men en Intressant följdfråga är hur ålderstruktur påverkar eventuell universitetsranking som bland annat baseras på bibliometrisk data. Skulle ett ökat tillskott av doktorander och yngre forskare påverka detta på ett positivt sätt? Ranking är ju något som diskuteras livligt på de flesta lärosäten nuförtiden och man letar ständigt efter sätt att klättra på listorna.

/Lars

En kommentar till Bättre citeringsmått hos yngre forskare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s