From Business to Buttons är en årlig UX-konferens som anordnas av webbyrån inUse. Till årets upplaga fick man släppa extrabiljetter och närmare 450 designers, projektledare, utvecklare samt några bibliotekarier tog i torsdags del av det fullmatade programmet. inUse har en riktigt duktig eventkoordinator i Jeanette Lindblad som hade sytt ihop talarprogrammet med stora internationella namn inom UX. inUse stod för ett mycket trevligt välkomnande och inramningen på Berns och Chinateatern bidrog till den goda stämningen.
Moderator var tidigare chefredaktören för både Sydsvenskan och Dagens Nyheter, Jan Wifstrand. Han höll ihop dagen på ett mycket professionellt sätt, dessutom på en helt klanderfri engelska.
Något förvånande var ett av de tydligaste teman som utkristalliserade sig under dagen storytelling. Förvånande på det sättet att fenomenet peakade för ett antal år sedan. Å andra sidan är jag övertygad om att det är en strategi som är här för att stanna och som kommer att utgöra en alltmer självklar utgångspunkt, eller röd tråd om man så vill, i produktutveckling och utvecklingsprojekt. Passande nog bemästrade flera av talarna under dagen dessutom konsten att berätta en historia.
Kim Goodwin pratade mycket insiktsfullt om olika företagskulturer. Den till största delen svenska publiken nickade igenkännande till beskrivningen av den klanlika företagskulturen (clan culture) där klimatet bl.a. präglas av otydligt ägandeskap och konflikträdsla. Den största lärdomen var att det är viktigt att vi förstår vilken kulturell kontext vi verkar i och att låta den guida oss i våra utvecklingsprojekt. Utan att låta den styra oss för hårt bör vi jobba med snarare än mot rådande kultur, och hitta vägar för hur man bäst driver utvecklingen framåt i just den kulturen.
Goodwin, precis som Jeff Gothelf talade om teamarbete, där särskilt Gothelf underströk vikten av att bygga självgående, effektiva team. Självklarheter kan tyckas, men det tåldes definitivt att höras igen. Gothelfs kanske viktigaste poäng återges bäst på originalspråket: you must transform from a culture of delivery to a culture of learning.
En annan sak som framhölls under dagen, både av Dave Malouf och Chris Risdon, och tillämpbar inte minst för bibliotek, var betydelsen av en genomgående, sammanhållen design för både virtuell och fysisk miljö. Det är en konst att länka samman olika miljöer så att de känns som en helhet, men det blir allt viktigare med dagens många olika sätt att nå en tjänst eller produkt. Risdon talade om att kunden ska få känslan av att hen befinner sig på ett och samma ställe, oavsett tid och fysisk plats.
Risdon var den som var mest hands-on i sin framställning och den s.k. touchpoint-modellen tror jag är väldigt användbar. Hans definition av en touchpoint är följande: a point of interaction involving a specific human need in a specific time and place. Varje touchpoint är i sin tur en del i en slags berättelse. Om man applicerar hans modell på en bibliotekskontext skulle berättelsen kunna utgöras av en infomationssökning. För oss som regissörer gäller det att konstruera en logisk storyboard och identifiera samtliga touchpoints i den. Utifrån de möjligheter och begränsningar som varje touchpoint ger är det sedan regissörens jobb att genom god design underlätta för användaren vid vart och ett av dessa tillfällen och hjälpa hen att komma vidare i processen.
Det var på det hela taget en mycket inspirerande och intressant dag. Alla talare har inte nämnts här men samtliga presentationer kommer att läggas upp på webben. Personligen skulle jag i första hand rekommendera Kim Goodwins och Chris Risdons framträdanden, där Goodwin får stå för inspirationen och Risdon för mer praktiska verktyg.
Man kan redan nu anmäla intresse för 2015 års From Business to Buttons. Det ska jag göra.
/Malin Rydenhag
Kanonkonferens!