Hört och sett på Berlin 9 Open Access Conference

PLoS ONE – Open Access, hög IF och störst i världen!

Att Open Access-tidskrifter fört en något undanskymd tillvaro i förhållande till traditionella tidskrifter har länge varit rådande, men med PLos ONE har detta börjat ändra på sig.

Peter Binfield  från Public Library of Science uppehöll  sig mycket i sin presentation kring tidskriften PLoS ONE. Denna skiljer sig från traditionella tidskrifter då den inte har några formella krav på teman för publicering. Man intresserar sig enbart för artiklarnas giltighet beträffande vetenskaplig data och metod. PLoS ONE publicerar alltså artiklar från ett brett spektrum av discipliner (biovetenskap, matematik, datavetenskap etc) och frågar endast: är detta arbete vetenskapligt? Snarare än: är detta arbete relevant för en viss läsekrets? Diskussioner om relevans sker efter publicering på hemsidan, snarare än före publiceringen bakom stängda dörrar. Peter fortsatte med att konstatera att PLoS ONE strävar efter att ”publicera allt som är publicerbart” och att detta även en är en av anledningarna till den stora framgången för tidskriften.

plos

Antalet publicerade artiklar/kvartal sedan starten 2007 (notera utvecklingen från 2010 då man fick en IF)

Idag har PLoS nått punkten av att vara ekonomiskt självbärande, vilket PLoS ONE är anledningen till. Volymmässigt är PLoS ONE nu den största vetenskapliga tidskriften i världen, och man kunde se en kraftig ökning av tillväxten i samband med att den fick en Impact Factor (IF), en viktig förutsättning för forskare i många länder, något som Peter torrt kommenterade som “the impact of the impact factors on scientists”. Peter gav statistik som pekar på att PloS ONE 2012 kommer att publicera 3% av alla vetenskapliga artiklar publicerade inom STM (Science, Technical, Medical) och beskrev en serie av ”kloner”, dvs tidskrifter efter ett liknande koncept som lanserats av flertalet stora förlag, tex:

  • SAGE Open
  • BMJ Open
  • Scientific Reports (Nature)
  • AIP Advances (Am Inst Physics)

(Berlin 9 Open Access Conference hölls i Washington 8-10 November)

/Lars Kullman

Svara Hört och sett på Berlin 9 Open Access Conference

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s