Google Scholar Citations – skapa din profil

Nu har Google lanserat en tjänst där man som författare kan skapa en egen profilsida och sedan knyta publikationer ur Google Scholar till sin profil. Tjänsten heter Google Scholar Citations och den är både lätt och rolig att använda. Google har redan gjort en hel del av arbetet med att samla in referenserna och sedan matcha dem författarvis, men nu går det att verifiera att publikationerna verkligen har samma författare. När man skapar sin profilsida kan man också ange lärosäte och man kan verifiera en e-postadress. På lite sikt kommer Google Scholar alltså att få bättre kunskap om publicering och impact vid olika lärosäten. Det är ingen vild gissning att konstruktörerna av rankninglistor ser på detta med intresse, så därför är det bra om Chalmers forskare anger ”Chalmers University of Technology” som affiliering när man skapar sina profilsidor. För att se vilka Chalmerskollegor som redan använt Google Scholar Citations kan man använda följande länk (eller klicka på bilden nedan): http://scholar.google.com/citations?hl=en&view_op=search_authors&mauthors=chalmers+university+of+technology

chalmers_google_scholar

Registreringen görs i tre steg:

1. Dina uppgifter. Fyll i namn, lärosäte, e-postadress och forskningsområde.

2. Verifiera dina publikationer. Google Scholar kommer att ge förslag baserat på ditt namn. Du verifierar publikationerna i två steg: först söker man i ”Article Groups”. Man lägger till de grupper där de egna publikationerna finns: ”Add all X articles”. I nästa steg kan man välja att ta bort publikationer om några av dem blivit felaktigt kopplade. Det går också bra att i efterhand slå samman dubbletter eller radera felaktigt associerade artiklar.add_articles

3. Uppdateringar. I sista steget väljer man hur man vill att Google Scholar ska göra med uppdateringar av publikationslistan. Det finns två möjligheter: antingen litar man på Google Scholars automatiserade matchning och låter tjänsten lägga till nya publikationer, eller också ber man att få ett meddelande när det finns nya publikationer som Google Scholar förmodar att man är författare till. I det senare fallet bekräftar man alltså publikationen innan den visas på listan.

När profilsidan är skapad väljer man om den ska visas publikt eller inte. Väljer man att visa profilen publikt så får man också en fixerad länkadress till sidan som kan användas i CV eller i andra sammanhang. Fördelen är alltså att man får en unik identitet i Google Scholar och själv kan korrigera uppgifterna så att de blir så korrekta och fullständiga som möjligt.

scholar_public_url
För att registrera sig i Google Scholar Citations startar man på: http://scholar.google.com/citations

/ Jonas Gilbert

scholar.google.com/citations

2 kommentarer till Google Scholar Citations – skapa din profil

  1. […] det kan se ut och läsa om första intrycken av tjänsten. Som Jonas skriver i Chalmers blogg så kommer det nog inte dröja innan det här blir mer intressant för diverse rankningslistor. Därför är det viktigt att du som forskare från Högskolan i Borås gör en egen publik profil […]

  2. Hanna Gadd

    Tack Jonas för bra genomgång!
    Testade här med en forskare och det gick väldigt enkelt. Men en fråga på hur man ser deras publika profiler, det känns som om jag missar något där. När man gör en sökning i Firefox i Google Sholar kommer träffen på personer överst med en ”User profiles”, men i IE och Chrome hittar jag inget sådant. Hur gör man där för att komma till profilerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s