Summon – en supersöktjänst från Chalmers bibliotek

Summon_app

Det var en gång ganska enkelt att hitta och använda bibliotekets bestånd av tryckta böcker och tidskrifter. Dessa förvarades i magasin eller på hylla i öppen samling och förtecknades på kort som förvarades i en katalog. För att hitta det man letade efter kunde man gå till hyllan eller bläddra i kortkatalogen. Så var det under en väldigt lång tid men när Internet-explosionen ägde rum förändrades bibliotekets verksamhet på många vis i grunden. Allt arbete datoriserades och all information om och senare även själva manifestationen blev digital. På Chalmers bibliotek har man de senaste tio åren arbetat allt mer med att ställa om bibliotekets organisation från att hantera tryckt material till att förvärva, beskriva, undervisa och göra elektroniska källor tillgängliga. Tendensen är tydlig, förvärvet av tryckt material minskar till förmån för det elektroniska.

screen-capture-34

Tittar man på utfallet från mediaförvärvet för 2010 så är siffrorna inte helt klara ännu men vid mitten av december såg de ut så här:

  • 1,8% Böcker
  • 8,7% e-Böcker
  • 0,4% Stående order
  • 0,4% Tryckta tidskrifter
  • 70,6% e-Tidskrifter
  • 16,5% Databaser
  • 0,9% Artikelkopior

 

Förvärvet av elektroniska informationsresurser skiljer sig från förvärvet av tryckt media. Det finns många olika sätt att köpa eller licensiera, det finns många olika plattformar och databaser. Sammantaget gör det att det blir väldigt svårt för bibliotekets användare att få en samlad bild och att söka i större delen av bibliotekets bestånd.

Den senaste trenden bland bibliotekssystem bygger på ett smart koncept för Discovery & Delivery (finna & få). Genom att skapa ett stort sammanhållet sökindex för flera datakällor och att koppla detta mot en länkserver som leder användaren till fulltext, beställningsformulär eller lånestatus gör man det enklare för bibliotekets användare att hitta information oavsett i vilken databas information om denna finns.

Hösten 2010 tecknade Chalmers bibliotek ett avtal om att bli utvecklingspartner för Discoverytjänsten Summon. Summon täcker idag ca. 90% av bibliotekets bestånd. Det motsvarar 145,654,664 poster och innefattar såväl bibliotekets katalog Chans, Chalmers Publication Library som större delen av det elektroniska beståndet. Om man inte hittar det man letar efter i Chalmers bestånd i Summon kan man enkelt expandera sökningen så att den omfattar närmre 500,000,000 poster. Summons index växer hela tiden!

Med så stora informationsmängder ställs det stora krav på systemet att erbjuda intuitiva och enkla möjligheter att filtrera och avgränsa sin sökning. Summon ger dig möjlighet att avgränsa på materialtyper, ämne, år och resultatet är relevansrankat.

Chalmers bibliotek är först i Sverige att lansera Summon för sina användare och vi är nu mycket nyfikna på hur det kommer tas emot av Chalmers studenter och forskare. Under våren kommer vi att lansera Summon som en beta-tjänst, detta för att få in synpunkter som vi kan beakta och därefter anpassa Summon.

Summon kommer att göra det enklare att hitta bland bibliotekets resurser och det är ett system som vi kan växa i och möta den ökande informationsmängden!

Testa gärna och glöm inte berätta vad ni tyckte!

Chalmers Summon
screen-capture-33

Search Summon
for articles, books and more!

/Daniel

Svara Summon – en supersöktjänst från Chalmers bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s