Mellan 27-29 oktober 2016 hölls den 7:e internationella konferensen för konstbibliotekarier organiserad av Art Discovery Group Catalogue (tidigare Art Libraries society) på den väl valda platsen Florens, renässansens vagga och upphov till månget Stendahl-syndrom.
Art Discovery Group Catalogue (ADGC) är ett projekt som lanserades 2014 med avsikt att erbjuda en konstfokuserad sökmiljö inom WorldCat. Material från de viktigaste konstbiblioteken och kulturinstitutionerna runtom i världen har genom denna samlade ansträngning gjorts sökbara i ett gränssnitt. Även material som tidigare inte fanns med i OCLC har genom projektet tillgängliggjorts, till stor nytta både för forskare och bibliotekarier. Viktigt i sammanhanget för oss, som tillhör en teknisk högskola och inte en konstinstitution, är att även flera av de ledande arkitekturskolorna i världen deltar i projektet. Idén med att skapa en disciplinorienterad online-katalog för de ledande konstbiblioteken runtom i världen var aktuell redan då man 2010 diskuterade möjligheten att sammanställa en modern konstbibliografi, i samband med vilket den internationella arbetsgruppen Future of ArtBibliography (FAB) skapades.
Konferensen erbjöd intensiva dagar med ett späckat program. Ett intressant föredrag hölls av Frank van Klaveren Senior Implementation Consultant på OCLC, som berättade om arbetet med att förbättra användarupplevelsen inom och designen av ADGC. Inom projektet arbetar man just nu även med att försöka införliva mer icke-traditionellt material i katalogen, såsom arkivmaterial, bilder och material ”born-digital”. Men konferensens tema begränsade sig inte till frågor gällande den gemensamma katalogen, utan erbjöd en stor spännvidd med föreläsningar som sträckte sig från visualisering av bibliografisk data till digitalisering och bevarande av kulturarv. Högt aktuella frågor nästan oavsett vilken typ av biblioteksverksamhet man tillhör. Programmet innehöll även rapportering från tidigare och kommande event inom de internationella konstbibliotekorganisationerna IFLA Art Libraries Section och ARLIS/Norden, samt besök på Kunsthistorisches Institut in Florenz, Salvatore Ferragamo Museum och hos den internationella bokdistributören Casalini Libri. Sammantaget var konferensen ett ypperligt tillfälle att träffa kollegor från olika delar av världen, från olika typer av bibliotek och kultur/utbildningsinstitutioner, och utbyta tankar och erfarenheter.
/Sara Nässén, Arkitekturbiblioteket
Svara Konstbibliotekarier från världens alla hörn möttes i Florens