Vi har tidigare skrivit om våra användarintervjuer inför arbetet med bibliotekets nya webb.
Efter datainsamling (och oj vad man mycket data man kan samla in!) kommer bearbetning, modellering och analys och det är också det vi har ägnat mycket tid åt i projektet. Det ÄR tidsödande, men här ska man inte fuska.
Vi började med att plocka ut det som känns mest användbart från våra intervjuanteckningar för att kunna designa en ny webb. Det blev sådana saker som:
- motivation (vad driver våra användare?)
- vilka mål har de? (vad gör de?)
- aktivitet (hur gör de?)
- hinder/frustration (vad får dem att ge upp, misslyckas?)
- vilken känsla förmedlar vi/ska vi förmedla?
- önskemål, förväntningar, tips
Varje lapp är märkt med vilken intervjuad person informationen är hämtad från.
Nu har vi fått en grupperad översikt av innehållet i intervjuer och observationer, men vad är nästa steg för att åstadkomma Chalmers biblioteks egna personor?
Dimensioner
Vi började rita upp dimensioner där vi kunde sätta våra intervjuoffer någonstans på en skala.
”Använder biblioteket som information gateway” Alltid <–> aldrig.
”Vet exakt vad de söker <–> vill orientera sig”.
”Vill ha personlig kontakt <–> vill ha digital kontakt”,
etc.
Tanken är att hitta några personer som i stort följer samma mönster, bildar ett litet kluster, på skalorna. Av dessa personer kan man då skapa en persona eftersom man kan misstänka att de har väldigt liknande behov och beteendemönster. Återigen går man tillbaka till researchmaterialet och använder noteringarna från just de personer som ingick i klustret när man skapar sin persona. Personer är inget man hittar på själv, de ska vara byggda på användarresearchen!
Nu var våra intervjupersoner något bångstyriga och ville inte placera sig i riktigt så snygga kluster som vi hade velat, men efter lite vridande och vändande hittade vi tre olika typer. Dessa har nu utgjort grunden för våra tre personor vi ska presentera i nästa blogginlägg.
Varför har vi gjort allt det här arbetet? Den största nyttan är förstås att vi går ut och lär känna våra användare, och arbetet med det insamlade datat tvingar oss att brottas ännu mer med användarnas behov och motiv. Det hjälper oss att undvika egendesign, att vi designar en webbplats för oss på biblioteket. Att istället eftersträva att utveckla en webb som ger ett värde till våra användare. Det har lett fram till att vi har tre personor, tre användarpersonligheter, som vi känner extra väl och som vi kommer att presentera i nästa blogginlägg!
Vilken bra idé, och vilket projekt det måste ha varit! Inspirerande 🙂
Tack Emma! Kul att du hittade något som kan inspirera 🙂