Digitala Chalmeriana – test av bokscanner

Under året har Chalmers bibliotek startat upp ett projekt för att digitalisera valda delar av Chalmerianasamlingen. Chalmeriana är en specialsamling i biblioteket med anknytning till Chalmers publicering men även till lärosätets historia och kultur i vidare mening.

Digitaliseringen av Chalmeriana är ett sätt för biblioteket att bygga upp kompetens kring digitialiseringsfrågor men är även viktig för att tillgängliggöra unikt material som finns i våra samlingar.

Till en början har vi valt att fokusera på Cortégen då de utgör en väl definierad svit med material i samlingen men vi räknar med att kunna gå vidare med andra typer av material som finns i samlingen som foton, sångböcker, reseskildringar m.m.

Biblioteket har nu fått möjlighet att prova en ny typ av scanner, avsedd att placeras i publika miljöer där man kan scanna och spara direkt till ett USB-minne eller skicka vidare filen med e-post. Scannern heter Zeta och kommer från företaget Zeutschel. Maskinen, som vi fått låna via Zeutschels svenska återförsäljare Comprima, är en beta-version och man räknar med att den kan lanseras i december.

När vi testat Zetan så har vi utgått från Chalmeriana-samlingen och testat scanna lite från Cortégen 1981.

Men för att få bredd på testet så har vi även kört några bilder från en årsbok som donerats till biblioteket från Kerstin, Birger och Anders Hagland i Falun. De är barn till Eskil Hagland som gick på Chalmers 1927 i V3.

Vad testet av Zeta för med sig återstår att se och är egentligen oberoende av projektet att digitalisera delar av Chalmeriana. Det arbetet fortskrider oavsett om vi införskaffar en Zeta eller ej och nästa steg där är att bestämma oss för en lagrings och visningsplattform där ambitionen är att alumner och andra intresserade skall kunna bidra med information om de digitaliserade objekten.

Vi lär återkomma i ämnet.

/Daniel

Svara Digitala Chalmeriana – test av bokscanner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s