Microsoft Research – workshop på Sparc Digital Repositories Meeting

”Tools for repositories: Microsoft Research and the Scholarly Information Ecosystem” var titeln på en workshop på SPARC Digital Repository Meeting som äger rum i Baltimore 7-9 november. Det var ett 4-timmarspass vilket gav bra möjlighet både för Microsoft att rätt så utförligt presentera sina satsningar på området och för deltagarna att bidra med frågor och diskussion. Det blev också en tydlig illustration av att Microsofts tjänster återfinns i alla faserna av den vetenskapliga kommunikationen: från datainsamling, analys och skrivande till publiceringstjänster. Och – som det skulle visa sig – nu också med en söktjänst som är under uppbyggnad och som inriktas på forskningspublikationer.

Den avdelning som arbetar med tjänsterna för vetenskaplig kommunikation på Microsoft ligger under deras forskningsavdelning och de utgör ett 50-tal personer av de totalt ca 1000 som är anställda inom Microsoft Research. Utgångspunkten för deras arbete är att utveckla stöd för hur Microsofts produkter kan användas inom forskningen.

Ett av dessa initiativ är att utveckla en egen plattform för repositorier, Zentity. Den har under hösten lanserats i version 2.0. Inte otippat bygger den på Microsoft-komponenter som SQL Server. Nytt i version 2 är att man integrerat några spännande sätt att visualisera och interagera med data: PivotViewer som använder Silverlight-teknik. Detta gav onekligen imponerande möjligheter att grafiskt sortera och analysera sökresultat. Någon upptagning har det dock inte varit bland användarna. Såvitt jag kan förstå är det inte någon organisation som idag använder Zentity som plattform för sin e-publiceringstjänst.

Större intresse finns det då för sådana verktyg som är anpassade för forsknings- och publiceringsprocessen och som används i anslutning till sådan programvara från Microsoft som redan finns hos användarna. Detta gäller till exempel tilläggsprogram till Word eller Excel, men också lösningar som inriktas på mer komplexa arbetsflöden där SharePoint ofta är en viktig komponent.

Ett exempel är en add-in till Word som gör att man i anslutning till att man skriver en text kan välja en Creative Commons-licens. Tilläggsprogrammet gör detta genom att utnyttja web services, och licensen sparas sedan som en del i docx-formatet. Vill man titta närmare på hur Ms Office kan använda web services tyckte de att detta är ett bra exempel att studera.
Information och nedladdningslänk finns på Codeplex (vilket är Microsofts motsvarighet till Sourceforge):
http://ccaddin2007.codeplex.com/

Fler intressanta exempel med tilläggsprogram till Office visades också, bland annat för att hantera kemiska formler och för att skapa standardiserad metadata för artiklar. Open Access-förlaget BioMedCentral påpekade att de skulle kunna sänka sina avgifter för författare som levererar välformaterade manus, eftersom detta besparar förlaget arbete.
Sist men inte minst fick vi se den nya söktjänsten som är specialiserad på forskningspublikationer. Innehållet är till en början främst hämtat från olika datavetenskapliga källor, men man planerar att snart införliva CrossRef-databasen och då kommer innehållet att öka. Det är ett intressant gränssnitt som är väl värt att testa:
http://academic.research.microsoft.com/

I söktjänsten integrerar man också bibliometriska indikatorer och det är första gången jag ser att man beräknar h-index (http://en.wikipedia.org/wiki/H-index) på institutionell nivå. Computer science på Chalmers beräknas här få ett h-index på 86: http://academic.research.microsoft.com/Organization/6059.aspx

/Jonas

2 kommentarer till Microsoft Research – workshop på Sparc Digital Repositories Meeting

  1. […] inläggen rör användningen av Yammer som internt kommunikationsverktyg av Linnéa Sjögren och en rapport om Microsoft Research från en workshop på SPARC i Baltimore där Jonas Gilbert och Peter Hansson från Chalmers […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s