Människor, robotar och en och annan hustomte

Research.chalmers.se, Chalmers nya tjänst för forskningsinformation, fortsätter att expandera. Med fokus på bibliometrikerna och deras behov av kvalitetssäkrad data, håller en spännande del av systemet på att växa fram. – Ja det vi bygger är komplext men det innebär samtidigt en möjlighet att få lära sig och testa något nytt, säger systemutvecklaren Lars Andersson.

humansrobotsresearchinfrastructureincolor_posterireland

Illustration: Rolf Johansson

Bibliometrigruppen vid Chalmers bibliotek arbetar med att analysera vetenskapliga publikationer. Analysresultaten används bl. a. för uppföljning och utvärdering av Chalmers institutioner och styrkeområden. För att kunna visa på mönster och göra korrekta utvärderingar är kvalitetssäkrad data A och O.

I den nya infrastrukturen kommer granskningen att skötas av både förprogrammerade s.k. webbjobb och bibliotekarier eller om man så vill, av både robotar och människor. Förhoppningen är att kunna minska på manuell hantering och undvika parallellarbete.
– Vår gamla publikationsdatabas, CPL, byggdes som en monolit, en sammanhängande enhet, medans vi har valt att skapa ett system med tydligt avdelade tjänster, s.k. micro services. Det ökar komplexiteten avsevärt, fortsätter Lars.

En skiss över det nya systemet, eller den nya infrastrukturen (DNI) som utvecklingsteamet kallar det, breder ut sig över pappret. En salig blandning av domäner, kopplingar och beroenden bildar en färgglad karta, nästan som en planritning över en stad med olika stadsdelar, vägar, stigar, busslinjer, torg och hållplatser. Staden ”befolkas” av robotar och människor vars huvudsakliga uppgifter är att automatisera, kontrollera och förbättra data.

Mycket förenklat kan man säga att robotarna sköter importen och den inledande matchningen av publikationsdata från citeringsdatabaserna Scopus och Web of Science. Bibliotekarierna kopplas in när det är något som systemet inte klarar eller när det är en ny artikel på ingång och som inte redan finns i research.chalmers.se.

För enkelhetens skull har alla robotar fått ett namn. Aurora sköter persondatabasen, Åslög hanterar matchningsjobben och Azkebel hämtar in forskarnas anställningshistorik från Chalmers persondatabas.
– Vi använder ordet robot för att sätta lite guldkant, men det handlar egentligen om ett program som på eget initiativ ska kunna titta på data. Roboten kan exempelvis vakna till om natten, när det inte är så mycket saker som händer, och börjar sköta sina sysslor som en liten hustomte ungefär.

Höstterminen börjar gå mot sitt slut och research-teamet fortsätter arbetet med att förbättra datakvalitén. Målsättningen är att kunna stänga ner CPL så snart som möjligt och på så sätt låta research.chalmers.se sköta leveransen av all det data, som bibliometrigruppen behöver för sina analyser.
– För mig är det viktigt att få skapa saker som ger värde och bibliometrikerna värdesätter korrekt och automatiskt hanterad data. Jag är säker på att de olika funktioner, som vi utvecklat under hösten, kommer kunna förse dem med det, avslutar Lars.

/Karin Ljungklint

fullsizerender

Lars Andersson, systemutvecklare vid Chalmers bibliotek, brinner för att påverka och göra saker som leder till nytta för samhället. 

Svara Människor, robotar och en och annan hustomte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s