Stort intresse vid Kuggen-invigning

Förberedelserna har gått varma i månader. Följ med under invigningsdagen av Kuggen – Sveriges första lärandetorg.

11.40.
Nedräkningen är nere på noll. Tårtorna står uppradade. Kuggen – Chalmers bibliotek lyder texten i glasyr. Kön ringlar sig lång. Hundratals nyfikna besökare har kommit för att inviga bibliotekets senaste initiativ och verksamhet.

12.15.
Matilda Wikman läser andra året på Ekonomi- och produktionsteknik. En del av studietiden spenderas ute på Lindholmen.
– Det ser verkligen jättefint ut här. Lugnt och fräscht. Det behövs fler studieplatser här ute, säger hon, balanserar sin tårtbit på papperstallriken och slår sig ned vid ett av borden på källarplan.

12

13.05.
Musiken skruvas ned. Sorlet tystnar och folksamlingarna skingrar sig mot kanterna. Fokus flyttas till platsen framför den cirkelformade informationsdisken. Där står en julgran, ett mikrofonställ och rektor Stefan Bengtsson.
– Kuggen är en byggnad som sticker ut och väcker uppmärksamhet här i stan. Det är roligt att vi nu också skapar en verksamhet med samma syfte inuti. Det handlar om skapandet av framtidens lärandemiljöer, säger han och fortsätter:
– Världen förändras. Den digitala utvecklingen går fort och vi behöver fundera på hur våra lärmiljöer ska se ut framöver. Hur understödjer vi studenters lärande?
Frågan lämnar plats för eftertänksamhet. Kuggen är ett av svaren. Sveriges första lärandetorg, på engelska learning commons, blir en mötesplats där relationer mellan studenter, forskare, näringsliv och intresserad allmänhet byggs. I en öppen och kreativ miljö ska det skapas förutsättningar för utveckling.

13.10.
Daniel Forsman, bibliotekschef, tar avstamp i tanken om just mötet mellan människor och information.
– Det är vad ni ser manifesterat omkring er. Viljan att hjälpa kännetecknar Chalmers bibliotek. Det här kommer att bli navet, hjärtat, av campus Lindholmen och det är därför så roligt att få förklara Kuggen invigd, säger han.

14.10
Forskaren Christina Rehn från institutionen för Fysik gör entré i ”Kuggfrågan”. Temat är ”Stora problem för små sensorer”. Hon gestikulerar vilt, bjuder upp bibliotekets Pontus Kjellberg från publiken som en hjälpande hand. Allt för att blåsa liv i sin forskning.
Vi sitter i gradängsalen. Den rymmer 50 platser och ska i fortsättningen husera programpunkten, där doktorander kan presentera och sprida sin forskning till intresserad allmänhet. ”Kuggfrågan” är utformat som akademiska kvartar under lunchtid.

16.05.
Tårtan, dagen och väntan är slut. Nu ska verksamheten blomma ut på riktigt. Användarnas röster kommer att spela stor roll i framtagandet av den ultimata verksamheten. Vad vill du se, höra och delta i? Förslag mottages tacksamt av ”Kuggen-gruppen” som nås via kuggen.lib@chalmers.se.

/Sofia Andersson

Svara Stort intresse vid Kuggen-invigning

Lämna en kommentar