THE World Reputation Ranking

Den 5:e mars släppte THE sin World Reputation Ranking. En lista med de 100 lärosäten som fått flest röster i de enkäter som mäter anseende  och som årligen skickas ut till akademiker runt om i världen.  Chalmers har aldrig fått tillräckligt med röster för att komma med på denna lista, vilket var fallet även i år

Från Sverige är det bara Karolinska som finns med på årets lista (placering 51-60). Lund och Uppsala som tidigare funnits med har ramlat ur, vilket SR uppmärksammade och gjorde en stor sak av:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5801627

Tittar man på svarsfrekvensen så kan man se att den sjunkit sedan 2011, och ganska dramatiskt senaste året. 2011 baserades listan på 17554 svar, 2012 16639 och 2013 10536.

Man kan ju misstänka att denna minskning kanske har påverkat resultaten för de svenska lärosätena. Det blir ganska tydligt att THE inte har så mycket att utgå från när man tittar på poängen i listan.  För de 50 första har man presenterat poäng, resten bara placering i block. Harvard etta med 100 poäng och Universitetet i Osaka på 50:e plats med 5,7 poäng. Inser ganska snabbt att ranka de följande 50 blir svårt och varför THE valt att inte presentera några poäng för dessa.

/Lars Kullman

Svara THE World Reputation Ranking

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s