Hej Martina!

MartinaK-liten

Martina Karlsson är en av bibliotekets nyaste medarbetare. Sedan fyra månader tillbaka jobbar hon med katalogisering, fjärrlån och inköp av e-böcker och tryckta böcker. Jag fick en pratstund med Martina för att stämma av hur hon har kommit tillrätta och hur hon ser på framtiden.

Varför sökte du tjänsten här på Chalmers bibliotek?

Jag var nyfiken på Chalmers och hade varit det ett tag. Det kändes som att det var ett bra tillfälle. Dessutom höll det jag arbetade med tidigare på att förändras, så oavsett om jag hade stannat kvar eller flyttat på mig hade jag varit tvungen att fundera igenom vad det var jag ville jobba med. Och när då det här dök upp precis samtidigt så kändes det som det perfekta tillfället att faktiskt komma iväg och flytta på sig och se något annat också.

Vad var det som lockade med Chalmers?

Chalmers bibliotek känns framåt, det finns en vilja att hänga med på det som händer. Det handlade också mycket om storleken, jag ville komma till ett mindre bibliotek än Göteborgs Universitetsbibliotek där jag jobbade tidigare.

Vad jobbade du med innan?

Jag har varit på Biomedicinska sedan 2000. De senaste åren jobbade jag med fjärrlån och kundservice och var kontaktansvarig för fjärrlånesystemet SAGA. Tidigare jobbade jag med katalogisering, förvärv och IT-stöd. När jag kom till UB arbetade jag först ett kort tag på Botanik- och miljöbiblioteket. Innan det har jag bland annat timvikarierat på folkbibliotek i Mölndal, åkt bokbuss på småländska landsbygden och haft hand om komvuxbiblioteket i Östersund.

Hur skiljer sig arbetet på Chalmers bibliotek från Biomedicinska?

Det är mindre här, man gör mera olika saker. Det är inte så uppdelat utan man gör allt på samma ställe. Annars känns ju ämnena ganska lika med mycket tidskrifter och elektroniskt material.

Vilka möjligheter och utmaningar ser du för Chalmers bibliotek framöver?

Det är intressant att se vart e-böckerna tar vägen. Det är på väg att lossna i Sverige samtidigt som frågan är hur förlagen kommer fortsätta att agera. De ändrar villkoren för hur saker kan köpas av bibliotek och hur de kan användas. Till exempel kan man inte ha multianvändare längre på flera förlag. Och då om du köper för att det är en kursbok och bara en kan låna i taget, det funkar ju inte. När man håller på med både e-böcker och fjärrlån så ser man också att de sakerna inte riktigt går ihop, för det går inte att fjärrlåna en e-bok.

Hur trivs du än så länge?

Bra. Definitivt.

/Lisa

 

 

Svara Hej Martina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s