Hej Märta!

Märta-red

Märta Sjöblom är nyanställd bibliotekarie på Chalmers bibliotek. Hon kommer att arbeta med forskningspublikationer, Open Access och bibliometri. En dag i veckan är hon på Lidholmenbiblioteket.

Välkommen till Chalmers bibliotek Märta! Vad gjorde du tidigare?

Jag kommer direkt från utbildningen i Borås. Jag har jobbat lite extra och sommarjobbat i Stockholm på Handelshögskolans bibliotek.

Hade du någon speciell inriktning eller profil på utbildningen?

Det var mer en intresseanpassning. Vi hade några valbara kurser då jag riktade in mig mot webb och information retrieval. Men jag skrev min kandidatuppsats om Open Access, då vi undersökte Open Access-policyer på olika lärosäten i Skandinavien och jämförde med policyer hos finansiärer. Jag valde också webb och forskningsbibliotek som teman på arbeten.

Vad tyckte du om utbildningen?

Det finns mycket bra med den. Man får en bred bas. Man kan verkligen jobba med allt när man är klar. Men jag hade velat se en tydligare profilering mot forskningsbibliotek, till exempel publicering och e-medier. Den inriktning som finns är snarare exempelvis mot barn och unga eller att man själv ska studera vidare.

Du var ju kårsektionsordförande under utbildningen. Hur var det?

Det var jättespännande. Jag kom i kontakt med studenter och fick mer inblick i institutionen och den akademiska världen. Det var mycket planering, organisation och möten.

Vad tar du med dig från utbildningen? Har du någon styrka som nyutbildad?

Inom informationshantering händer det mycket. När man läser om det ser man det på annat sätt än när man jobbar, och därför hoppas jag att jag kan ta med nya russin till kakan. Utbildningen utvecklas ju, så de som läst för tio år sedan har en helt annan bakgrund.

Vad var det som lockade med Chalmers bibliotek?

Chalmers är ett starkt varumärke, även i Stockholm där jag kommer ifrån. Chalmers bibliotek lyfts upp under utbildningen, till exempel när det gäller hur man kan jobba i sociala medier. Open Access-arbetet är också i framkant. Jag visste tidigt att jag ville jobba på forskningsbibliotek, men intresset skiftade från e-medier i början av utbildningen till publicering och Open Access.

Hur har första tiden varit?

Väldigt spännande och lärorik. Jag har träffat många människor och fått veta mer om vad alla gör, deras bakgrund och vilka vägar man gått i livet. Alla har en bit i pusslet som gör ett bättre bibliotek. Det är också väldigt trevliga studenter i infodisken. Jag trivs bra, det är kul att gå till jobbet.

 Vad har du för förväntningar på tjänsten och ditt arbete här?

Dels att få en bas av hur allt funkar egentligen – det ser jag mest fram emot. Det ska bli roligt att få se vad jag är intresserad av och testa på mycket.

 /Lisa

 

 

 

Svara Hej Märta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s