Open source eller öppen källkod som det heter på svenska är ett omdebatterat begrepp. Många vet inte vad det betyder och för att förvirra det ytterligare finns det alternativa begrepp som till exempel fri programvara. Jag får ibland frågan varför jag gillar fri programvara. Är det bara för att det är gratis och för att jag är en väldigt snål person som inte gillar att betala för kommersiella programvaror? Så är det naturligtvis inte. Visst är det väl trevligt att kunna använda program som inte kostar något men det betyder så mycket mer och det känns bättre att stödja en organisation som inte har ett vinstdrivande syfte som främsta mål.
Richard Stallman är kanske den som betytt mest för fri programvara. Han ligger bakom den fria licensformen General Public License (GPL) och för att ett program ska kunna licensieras under GPL måste den uppfylla fyra olika nivåer. Nivåerna handlar i korthet om att användarna ska ha frihet att sprida och ändra programvara precis som man vill utan att bli låsta av proprietära programvaror. Det är ett politiskt och filosofiskt begrepp som enligt dem handlar om individens frihet.
Jag tänkte här ta upp några program som är fullgoda alternativ till andra dyra kommersiella program och som kan hjälpa både studenter och forskare i sitt arbete. De är inte alla fria att spridas och ändras som man vill och de uppfyller kanske inte alla krav som FSF ställer, men jag tycker ändå att de kan vara med i undantagsfall då jag inte hittat andra alternativ. Jag har försökt lista program som är tillgängliga för Linux, Mac och Windows, men några är enbart utvecklade för just Linux.
INTERNET OCH KOMMUNIKATION
Firefox
Det kanske mest kända programmet när det gäller fri programvara. Webbläsaren har varit med sedan 2004 och hänger fortfarande med. De är också väldigt aktiva med att utveckla nya verktyg och snart kan man till exempel använda videosamtal. Finns för de flesta plattformarna.
Thunderbird
Utvecklat av Mozilla vilket är samma organisation som ligger bakom Firefox. Nu används ofta webbaserade gränssnitt men Thunderbird är ett bra och kompetent alternativ till Outlook. Thunderbird har nu fått konkurrens av uppstickaren Geary. Det är ett enkelt och snabbt program med ett attraktivt gränssnitt. Till skillnad från Thunderbird kan man däremot inte vad jag vet lägga till flera konton. Den är heller inte tillgänglig för Windows och Mac utan den är utvecklad för Linuxdistributioner.
PRODUKTIVITET
Libreoffice
Det här är en personlig favorit. Sedan några utvecklare på Openoffice tog källkoden och startade The Document Foundation har Libreoffice blivit ett riktigt kompetent kontorspaket. Det är kanske inte lika avancerat som Microsoft Office, men många av de vanligaste och viktigaste funktionerna finns här. För den intresserade finns det en omfattande lista av videotutorials på thefrugalcomputerguy.com för att hjälpa dig att komma igång. Finns för Linux, Windows och Mac.
Freemind
Ett enkelt program för mindmapping. Ett lite mer avancerat alternativ är Xmind. Jag har inte provat det själv men jag kommer nog prova det nästa gång. Xmind har olika licenser, bland annat open source, men den kommer då tyvärr med begränsade funktioner. Alla versionerna finns tillgängliga på hemsidan. Både Freemind och Xmind finns för Linux, Windows och Mac.
Nitro
Det finns många olika program för att skapa to-do listor och många använder säkert telefonen eller plattan för det, men om man vill så finns det enkelt och snyggt program som heter Nitro. Det är tillgängligt för
Linux och Mac, men tyvärr inte på Windows. Enligt hemsidan ska det snart också finnas mobila versioner.
VERKTYG
Mendeley
Mendeley är inte open source men är kostnadsfritt och är ett utmärkt program för att hantera referenser till forskningen eller uppsatsskrivandet. Det har ett attraktivt gränssnitt och är enkelt att använda. Det hanterar flera vanliga format som Bibtex, RIS och XML. En funktion som jag saknar är att söka direkt i externa databaser men det är enligt Mendeley under utveckling.Man kan också koppla programmet till både Libreoffice och Microsoft Word och precis som till exempel Endnote lägga in referenser direkt från Writer/Word. Ett alternativ om man vill ha open source är programmet Bibus. Jag tycker inte att det är lika intuitivt att komma igång och det är inte lika snyggt men när man väl använt det ett tag är det ett bra alternativ. Det kan också kopplas till officepaketen men referenser läggs in från programmet och inte från Writer/Word. Till skillnad från Endnote finns också Mendeley och Bibus på de flesta plattformarna.
Filezilla
Ett FTP program som är tillgängligt på alla plattformar. Jag vet inte hur vanligt det numera är att skicka filer med FTP, men om man ska göra det är det Filezilla ett bra val.
GNU Octave
Jag vet inte så mycket om det här programmet mer än att det kan användas för vetenskapliga och matematiska uträkningar och ska vara ett bra alternativ till Matlab. Finns för Linuxdistributioner men det ska enligt hemsidan vara möjligt att installera på en Mac.
Eclipse
Verktyg för programmering. Precis som med GNU Octave vet jag inte så mycket om programmet då jag inte använt det. Det finns en uppsjö av program för olika språk, men det här är open source och hanterar flera olika språk bland annat Java och C/C++. Det är enbart tillgängligt för Linuxdistributioner,
MEDIA
Gimp
Klassikern bland open source. Bildbehandlingsprogrammet har funnits sedan 1996 och är ett bra alternativ till dyra kommersiella program som Photoshop. För den som vill lära sig mer finns två kanaler på Youtube som jag tycker är riktigt bra, Gimptricks och LittleWebHut. Finns för Linux, Mac och Windows.
Openshot
Jag har inte använt så många videoredigerare, så jag har inte så mycket att jämföra med. Jag tycker i alla fall att det här programmet är ett enkelt och lättanvänt program som kan redigera filmer genom att klippa och sätta ihop filmklipp med bilder och ljud och använda olika övergångar o.s.v. Tyvärr är den bara tillgänglig för Linux men om du har Mac kan du prova Kdenlive som också är open source. Om du har Windows kan kanske Lightworks vara nåt. Det är inte open source men det finns i en kostnadsfri version.
MER INFORMATION
Om du är intresserad av fria programvaror och vill veta mer kan du till att börja med besöka dessa två webbsidor.
http://sourceforge.net/
/ Rune Fjelldal
Student på Biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås
Svara Open source