Bibliometrics at the Crossroads

En eftermiddag i maj bjöd Högskolan i Borås och Chalmers bibliotek in till ett halvdagsseminarium, Bibliometrics at the Crossroads, på Chalmersska huset i Göteborg. Sommaren hade kommit på tidig visit, så att staden visade upp sig från en av sina mest smickrande sidor.

Seminariet inleddes av Chalmers prorektor, professor Mats Viberg, som hälsade alla välkomna till Chalmers och Chalmersska huset. Seminariets moderator, professor Jan Nolin (Högskolan i Borås), lotsade deltagarna genom programmet: Presentationer av professor Blaise Cronins (Indiana University) och forskarstuderande Gustaf Nelhans (Göteborgs Universitet/Högskolan i Borås), fram till den avslutande paneldebatten mellan Blaise Cronin, Ulf Kronman (Samordnare för programmet OpenAccess.se och publiceringsfrågor vid Kungliga biblioteket.), Gustaf Nelhans, Tore Lund (bibliometriker, Chalmers bibliotek) och Mats Viberg.

I sin presentation The Changing Conditions of Scholarly Communication, tog Blaise Cronins oss med på en spännande tidsresa med start i 1600-talets Royal Society och dess tidskrift Philosophical Transactions, via användandet av traditionella bibliometriska indikatorer, vidare mot hyperauthorship (”forskningssamarbete i industriell skala”), Open Access, ”alternative metrics” samt dagens bredd av publiceringsformat (från ”manuscript” till ”micro scripts, macro scripts, mega scripts, molecular scripts, mutable scripts and mobile scripts”).

Efter Blaise Cronins presentation och kaffe i salongen och på innegården tog Gustaf Nelhans vid med presentationen Inscribed and Circumscribed by Citations – Indicators, Impact and Quality in the Humanities and Social Sciences, om bibliometri i förhållande till medelsfördelning, den svenska modellen kontra den norska, citeringspraktiker, med svensk humanistisk forskning som exempel.

En bild som särskilt stannade på näthinnan efter den spännande paneldiskussionen var Ulf Kronmans visuellt förstärkta jämförelse mellan de senaste årens bibliometri-boom och nittiotalets IT-boom.

Ett stort tack till alla inblandade som förgyllde dagen och debatten – gästerna, föreläsarna, panelmedlemmarna, moderatorn, välkomsttalaren, fixarna och Heidi Holst på Chalmersska huset!

http://www.flickr.com/apps/slideshow/show.swf?v=109615

/Stina Johansson

En kommentar till Bibliometrics at the Crossroads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s