Chalmers på världskartan

Vilka universitet samarbetar Chalmers med i Shanghai? Eller i Kalifornien? Vilken är Chalmers ”mesta” samarbetspartner? Nu har biblioteket skapat ”Chalmers världskarta” genom att märka ut de universitet, högskolor, institut och företag som Chalmers forskare publicerat tillsammans med under 2011.

chalmers_karta2

Underlaget för kartan är hämtat ur Web of Science och består av de publikationer med Chalmersförfattare som finns registrerade där för 2011 (1039 publikationer innehållande sammanlagt 1000 adresser utöver Chalmers egna).

När vi arbetade med underlaget för kartorna kunde vi, inte helt förvånande, se att den mest frekventa adressen i Chalmers-publikationerna (förutom själva Chalmers-adressen) var ”Gothenburg University, Gothenburg”. Att Göteborgs universitet förekommer flest antal gånger kan vi på världskartan se på den relativt större storleken på cirkeln som märker ut Göteborgs universitet (cirkelns storlek bestäms alltså av antalet gånger adressen förekommer).

chalmers_karta3

Vid en närmare titt på de internationella adresserna i urvalet såg vi att den vanligast förekommande samarbetspartnern på nationsnivå var USA. I Europa märktes en relativt sett större andel tyska, brittiska, franska, holländska, spanska, italienska danska, ryska, belgiska,norska, finska, polska och österrikiska adresser. Utanför Europa såg vi, förutom just amerikanska adresser, en större andel kanadensiska, japanska, kinesiskt och indiska adresser. Som exempel på andra adresser som finns utmärkta på kartan kan också nämnas Santiago, Chile, Buenos Aires, Argentina, Kingston, Jamaica och Johannesburg, Sydafrika.

En världskarta för hela Chalmers samt världskartor för samtliga av Chalmers åtta styrkeområden finns nu i CPL under Publikationsprofiler.

Öppna kartan i Google Maps: http://publications.lib.chalmers.se/gm/cth_2011_full.html
Öppna kartan i Google Earth: http://publications.lib.chalmers.se/gm/cth_2011.kml
Publikationsprofiler i CPL: http://publications.lib.chalmers.se/cpl/rweb/

Kontakta gärna Stina Johansson på funktionen för bibliometri och rankning, om du har frågor eller vill veta mer om kartorna: stina.johansson@chalmers.se

/ Jonas

Svara Chalmers på världskartan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s