Fulltextindexering och SwePub i Summon

Utvecklingen av Summon går framåt i rask takt.

Summon har i större utsträckning börjat fulltextindexera artiklar. Det betyder att möjligheterna att söka på citat blivit mycket bättre. Det betyder även att Summons relevansrankning tar in information från hela dokumentet och inte bara från meta-data om en artikel. Förhoppningsvis gör fulltextindexeringen att det blir lättare att få bättre precision och relevans i resultatslistan. För att testa funktionen har jag här sökt fram en artikel ur Nature – Microbial genome sequencing av Fraser, Eisen och Salzberg.

screen-capture-13

Jag markerar ett stycke och klistrar in i Summon. Observera att man kan dra i sökrutans nedre kant och göra den större. Klickar på sök och får en träff. När man tittar på meta-data för artikeln så är det flera betydelsebärande och förmodligen viktiga ord som inte finns i meta-data men som finns i artikeln.

screen-capture-14

För att ytterligare testa fulltextindexeringens betydelse för en sökning så testar jag att lyfta ut några termer från texten som är betydelsebärande men som inte finns i meta-data.

screen-capture-2

Att orden från fulltextindexeringen spelar stor roll och hjälper till att få fram en relevant artikel blir uppenbar när jag tar bort de sökorden och gör en bred sökning på ämnet.

screen-capture-1

Mängden med fulltextindexerade artiklar i Summon är tyvärr okänd. Men vi vet att de arbetar aktivt med frågan. T ex har man precis läst in alla artiklar från tidskrifter i Science Direct från 2006 till 2010. Man håller även på att se vad man kan göra i frågan om fulltextindexering av e-böcker.

Vilka konsekvenser fulltextindexeringen för med sig för de som lägger upp sina sökstrategier tåls nog att tänka på. Men att möjligheten att söka på delar ur en text finns är väldigt spännande.

SwePub i Summon

I förra veckan lästes hela SwePub in i Summon. SwePub är en samlingstjänst för publiceringen av artiklar, konferensbidrag, avhandlingar m.m. vid ett 30-tal svenska universitet och högskolor. I Summon så är grundtanken att du söker i Chalmers biblioteks bestånd av informationsresurser. Så SwePub är inte automatiskt inkluderad i din sökning. Om du vill inkludera SwePub och resurser som vi inte har tillgång till kan du expandera din sökning. Du får då med resurser från t ex SwePub som vi inte har i våra samlingar men som vi kan fjärrlåna åt dig.

Ett illustrerande exempel. Vi gör en sökning på Linköpings universitet Tekniska högskolan och får 4000+ träffar.
screen-capture-3

Om vi lägger till resultat utanför bibliotekets samling så får vi 14000+ träffar. Många av dessa kommer från SwePub.
screen-capture-4

Det finns en del saker som vi kan göra för att underlätta för användaren att komma åt materialet som inte finns i Chalmers bestånd. Det första är att erbjuda ett gränssnitt för att hitta materialet. Genom att inkludera SwePub (och vi hoppas på att få in LIBRIS samkatalog) så blir materialet synligt och sökbart. Det andra är att erbjuda bra tjänster för att komma åt materialet. Det kan handla om att erbjuda bättre beställningsfunktioner för fjärrlån. Men det skulle även kunna vara att jobba med utvecklingen av s.k Look-up targets i SFX länkmeny. Dvs att vi skapar en target för SwePub som gör uppslag för att se om det finns fulltext. Här har vi en hel del utforskande och tänkande att göra. Men vi är på rätt spår!

/Daniel

Svara Fulltextindexering och SwePub i Summon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s