Personalutbyte på IMT Library, Lucca, Italien

I somras hade jag förmånen att få delta i ett Erasmus-utbyte för teknisk/administrativ personal under åtta veckors tid på IMT Institute for Advanced Studies Lucca i Italien.

IMT är ett ungt italienskt forskningsinstitut (startade 2005) med en tvärvetenskaplig inriktning på ekonomi, samhällsvetenskap, teknologi, arkeologi, konstvetenskap, datavetenskap och kulturarv. Fusionen mellan konst och teknologi avspeglas inte minst i själva campusområdet och dess byggnader, beläget i det nyligen restaurerade San Francesco- komplexet i Luccas historiska centrum. Campusområdet erbjuder utöver utrymmen för forskning, lektioner och laborationer även boende och rekreation för doktorander. Institutet har tydlig internationell profil med doktorander från 28 olika länder, både inom och utanför Europa.

Biblioteket, där jag arbetade, inhyses i den före detta kyrkan San Ponziano från 800-talet, som renoverades 2006. För projektet står den lokala arkitektbyrån Stefano Dini (sdA). Här möts den gamla kyrkobyggnaden med en stål- och glasstruktur i tre våningar där bland annat studieplatser för doktorander finns.

interior

Interiör biblioteket

Två bibliotekarier arbetar på IMT-biblioteket. Förutom att ge service till doktorander och forskare så är biblioteket även öppet för allmänheten och en stor del av besökarna i läsesalen är externa användare, så som exempelvis studenter vid universitetet i Pisa som bara ligger en halvtimmes resa från Lucca. Arbetet i lånedisken handlar till stor del om att hjälpa besökarna i läsesalen och ge service till doktorander och forskare på plats eller via mail. Jag arbetade mest med fjärrlån av böcker och artiklar under min tid vid IMT.

Collage ute

Campus och biblioteksbyggnaden

Lucca är en liten och vacker toskansk stad omgiven av en fullt intakt renässansmur som är trevlig att promenera eller cykla på under varma sommarkvällar. Staden erbjuder mycket sommaraktiviteter; musik, marknader och utomhusbio. Att Lucca är Puccinis hemstad märks tydligt i konsertutbudet, men den kända musikfestivalen Lucca Summer Festival erbjuder även modern musik och stora världsartister. Annars är det inte så dumt att bara strosa runt på de vackra gatorna, och ta en glass till exempel.

bildlucca

Mitt utbyte i Lucca ledde till att en av bibliotekarierna från IMT ansökte om att få komma till Chalmers bibliotek en vecka, vilket hon sedan gjorde i september. Läs hennes berättelse om vistelsen på Chalmers bibliotek här: http://imtlib.blogspot.it/2015/10/a-beautiful-experience-at-chalmers.html

/Sara Nässén

Svara Personalutbyte på IMT Library, Lucca, Italien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s