Nytt! Chalmers bibliotek och ‘Get It Now’

Forskningsbibliotek i Sverige har nu möjlighet att använda Get It Now som är en service för dokumentleveranser från Copyright Clearance Center i USA. Verksamheten har varit begränsad till Nord Amerika men nu kan alltså även akademiska institutioner i Sverige använda tjänsten.

Förra året erbjöds Chalmers bibliotek tillfälle att delta i ett pilotprogram för Get It Now, vilket föll väl ut och nu har vi tillgång till hela tjänsten med miljoner av artiklar från samtliga 130 förlag som deltar i tjänsten.

Get It Now är en s.k. unmediated service där beställning och leverans av dokument sköts utan att bibliotekspersonal är inblandad överhuvudtaget.  När våra användare hittar något de vill ha i t.ex en av våra databaser kan de via en länk till Get It Now i länkservern beställa önskad artikel och tämligen omgående får de den elektroniska varianten av artikeln levererad direkt till sin dator. Finns materialet tillgängligt på biblioteket syns inte länken till Get It Now.

Tjänsten i sig kostar inget men vi betalar copyrightavgift för varje artikel, och den avgiften varierar en del, och det blir ju kostsammare än traditionella beställningar, men den snabba leveransen av artiklar i original kan ses som ett tillfälle att i förlängningen se över prenumerationer på tidskrifter med låg användning.  Det är vad många av de 300 amerikanska bibliotek som använder Get It Now har gjort.

Chalmers bibliotek har alltså under ett års tid använt denna service och är mycket nöjda men ser den mer som ett komplement till än en fullständig ersättning för det vanliga sättet att beställa artikelkopior på.

Ylva Lindgren

Chalmers bibliotek, Mediaförsörjning

Svara Nytt! Chalmers bibliotek och ‘Get It Now’

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s