Chalmers bibliotek testar Get It Now

Forskare och studenter på Chalmers erbjuds nu att beställa artiklar på ett nytt sätt. Get It Now är en service för dokumentleveranser från Copyright Clearance Center i USA. Verksamheten har varit begränsad till Nord Amerika men förra året erbjöds Chalmers bibliotek tillfälle att delta i ett pilotprogram och vi hoppade på vagnen.  Efter många turer är nu tjänsten igång och rullar på för fullt.

Get It Now är en s.k. unmediated service där beställning och leverans av dokument sköts utan att bibliotekspersonal är inblandad överhuvudtaget.  När våra användare hittar något de vill ha i t.ex en av våra databaser kan de via en länk till Get It Now i länkservern beställa önskad artikel och inom ca två timmar får de den elektroniska varianten av artikeln levererad direkt till sin dator.

Tjänsten i sig kostar inget utan vi betalar copyrightavgift för varje artikel och den snabba  leveransen av artiklar i original kan i förlängningen kanske leda till översyn av prenumerationer på tidskrifter med låg användning. För närvarande har vi inte tillgång till alla de förlag som finns i Get It Now utan det rör sig om ca tvåtusen titlar.

Vi vet inte vart detta bär hän men det är kul att testa något nytt och vi ser det i nuläget mest som ett komplement till det vanliga sättet att beställa kopior av artiklar som vi inte har på biblioteket.

Ylva Lindgren

Svara Chalmers bibliotek testar Get It Now

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s