2013 från ett systemutvecklarperspektiv

En liten summering av året 2013 på Chalmers bibliotek ur ett systemutvecklarperskpektiv.  Vi hann med en hel del förra året

Ny webb

Vår nya webb var både det största och viktigaste vi gjorde under 2013. Men den har vi pratat och skrivit en hel del om redan så det får vara bra så.

Nya sökdatorer

En lösning för sökdatorer har tagits fram i sammarbete med Chalmers IT-Service. Målet var att försöka använda så mycket standardprodukter som möjligt, vilket i vårt fall innebär hårdvara från Dell (Optiplex 9010 AIO) och Windows 7 installerat med Altiris. Den stora fördelen med denna lösning är att sökdatorerna inte är några främmande fåglar, vi kan dra nytta av av den befintliga kunskapen och infrastrukturen som finns för att hantera Windows-datorer. Tyvärr hann vi inte riktigt i mål innan jul och sökdatorerna befinner sig fortfarande i test.terminal-liten

Bibliometri

Några veckor ägnades åt utveckling inom bibliometeri-området. Resultatet av av vårt arbete blev en mer automatiserad process för att matcha publikationer i vår publikationsdatabas mot Web of Science, verktyg för att höja datakvaliten i vår bibliometeridatabas samt ett par små steg mot att få in bibliometridata i Chalmers beslutsstödsystem.

Skapa Orcids åt anställda

Tillsammans med Chalmers IT-Service som har hand om de centrala systemen utvecklade vi en lösning för att underlätta för anställda och studenter att skaffa sig ett Orcid som är associerat med Chalmers. Den skapade identiteten lagras även i Chalmers centrala persondatabas så det är tillgängligt för de övriga systemen.
chalmers-orcid

ADFS-inloggning i EZproxy

En ny version av EZproxy gjorde det möjligt för oss att på ett enkelt sätt utnyttja Chalmers Single-Sign-On system, ADFS – Active Directory Federation Services, för att autenticera våra användare i proxy-servern för digitala resurser. Den gamla autenticeringsmetoden med personnummer och lånekort finns fortfarande kvar.

Vi passade även på att förnya utseendet på proxy-sidorna så de går mer i linje med vår webb. Precis som på vår webb använder vi oss av ramverket Bootstrap för att sköta layout och göra sidan responsiv.

ipad-proxy

ADFS-inloggning till grupprumsbokningen

Grupprumsbokningarna ligger i systemet MRBS. Tidigare så använde systemet en egen databas för autenticering som baserades på lånekort och personnummer. Med ADFS autenticering så kom vi bort från behovet av en extra databas samt att studenterna kan logga in sitt vanliga datorkonto.

Webbapplikation för fjärrlån

Under hösten påbörjades arbetet med ett webbaserat verktyg för att hantera fjärrlån. Systemet är byggt med samma webbpubliceringsverkytg, Umbraco,  som används på vår webb.

Nytt projektrum

I mitten av hösten började vi planera och bygga om ett nytt projektrum. Vi tog det djärva beslutet att lägga ner fasta arbetsplatser. Det saknas fortfarande lite möbler och framförallt whiteboardtavlor men det är på väg. Inom en snar framtid har vi lokaler för att att köra två 6-8 personers projekt parallellt.

projekt-möbler-liten

Svara 2013 från ett systemutvecklarperspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s