Nu startar vår podcast om UX

Den 1 mars var det premiär för Chalmers biblioteks nya podcast greppaUX. Bakom podden finns Kristin Olofsson och Karin Ljungklint, båda bibliotekarier och båda med flerårig erfarenhet av att arbeta med UX (User Experience), och producenten Sofia Toivonen.

Oavsett om du nyfiken på hur UX fungerar men inte vet vad eller hur du ska börja, eller om du redan är inne i UX-världen och vill få inspiration av andra, så ska greppaUX ha någonting för dig.

– Vårt mål är att inspirera, och visa att det är lätt och roligt att arbeta med UX, säger Karin Ljungklint.

Idén att starta greppaUX-podden föddes hösten 2018. Karin Ljungklint hade först kommit i kontakt med UX när hon var med i arbetet med att utveckla Chalmers forskardatabas research.chalmers.se​ några år tidigare, och hon fastnade direkt för metodiken. Hon beskriver det som att om det saknades någonting i arbetet, så kunde hon med lätthet hitta på och gå vidare med egna metoder.

– Ett exempel var att jag upplevde det som att vissa delar av teamet hamnade långt från användarna – så hur skulle vi i projektet få en gemensam förståelse för dem? Då tog jag min mobil, valde ut en användargrupp hos oss på biblioteket, filmade dem, och klippte ihop det till treminutersfilmer som vi visade på våra avdelningsmöten. Diskussionen kom i gång direkt.

artwork-600X600Kristin Olofsson tycker att exemplet med att göra korta filmer på en användargrupp är en bra demonstration på hur UX kan fungera i praktiken – lätt gjort, och det tog knappt någon tid i anspråk. Hon har arbetat med UX-metoder i mer än tio år. Under de åren beskriver hon det som att utvecklingen inom UX har gått från att fokusera på gränssnittstänkande till ett mer holistiskt synsätt, att titta mer på hela resan och kontexten man är i.

Via olika arbetsrelaterade nätverk har de känt att många har ett behov av att få kunskap om och lära sig mer om hur UX-metoder fungerar och kan användas.

– Hur börjar jag med UX, hur gör jag när jag jobbar med det, hur får jag med mig ledningen – sådana saker, säger Karin Ljungklint.

Att starta en renodlad podcast var inte den enda tanke de hade i inledningsskedet. Även bloggar och vloggar fanns som förslag, innan de tog beslutet att satsa fullt ut på en podcast. Poddresan tog sin början under hösten, och de har skildrat hur greppaUX har växt fram genom Instagram-kontot greppaUX​ – där har det gått att följa deras arbete med proto-personas, val av jinglar, research om vad podcast-noviser ska tänka på och en hel del annat. Mycket tid har lagts på att intervjua andra som har erfarenhet av att arbeta med radio och med podcasts, både personer internt på Chalmers och personer utanför organisationen.

Innehållsmässigt har de testat sig fram. Vissa avsnitt har blivit rena intervjuavsnitt med en gäst och ett tema, medan andra är samtal mellan Karin och Kristin.
Bland gästerna finns personer som är kopplade till bibliotek, som Åsa Jenslin på KTH och Anneli Friberg på Linköpings universitet. Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman och UX-celebriteten Andy Priestner dyker också upp, och även personer utanför biblioteksvärlden som forskare, en KBT-coach och en frilansare i ljud.

– Vi har låtit teman för avsnitten växa fram organiskt, säger Karin Ljungklint. Ibland har vi haft en idé som vi har gillat först, för att sedan efter ett par veckor komma fram till något helt annat. Vi har fått många idéer längs vägen också, dels sådant som vi själva tycker är spännande men också mycket tips från andra.

Med en bakgrund i biblioteksvärlden faller det sig naturligt att målgruppen för podden ligger nära personer som arbetar i branschen, men de tre är noga med att trycka på att UX är en metod som även andra yrkesgrupper och arbetsplatser använder.

– UX-metoder är så generella att de används på liknande sätt på hotell, på Skatteverket eller nästan var som helst, säger Kristin Olofsson. I början lägger vi oss på en basic nivå, så att någon som inte har arbetat med det men gärna vill testa ska ha behållning av det. Sedan kommer vi att höja nivån, för vi vill få in även de som har arbetat några år med UX.

– Målet är att lyssnarna ska bli så pass inspirerade att de i sin tur inspirerar andra, säger Sofia Toivonen. En dröm är även att skapa dialog med de som lyssnar på oss, att vi ska få inpass från dem. Vi vill få med inslag från oväntade håll, saker som ligger utanför vår värld.

Om podcasten greppaUX

Premiären för greppaUX var 1 mars 2019, och det är en podd från Chalmers bibliotek. Den vänder sig till dig som är nyfiken på och vill komma i gång med UX, men också till dig som redan arbetar med UX och vill veta mer om hur andra använder det. Podden görs av Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen. Du hittar alla avsnitt på greppaux.se.

Du som vill följa resan bakom kulisserna kan ta en titt på instagram.com/greppaux​ – där är du alltid välkommen att bolla tankar och idéer direkt med teamet bakom podcasten.

Svara Nu startar vår podcast om UX

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s