Chalmers bibliotek gillar open source

I flera års tid har Chalmers bibliotek sysslat med utveckling av egna system. Allt från små program för att konvertera data mellan olika format, till utveckling av vår egna webb. Det första riktigt stora projektet var publiceringssystemet CPL som är ett samarbete med Göteborgs universitet och deras GUP. Det var också det första projektet som gjordes tillgängligt open source under namnet scigloo.

I och med att antalet system som utvecklas på biblioteket ökar så har vi som utvecklar här på biblioteket bestämt oss för att försöka göra det vi skapar öppet för alla. Även om det vi skapar kanske inte är designat för att vem som helst ska kunna ploppa ner det i sin egen verksamhet med minimal ansträngning så ser vi många fördelar med att dela med oss av det vi gör. Andra kan inspireras av hur vi har löst olika saker vilket kan leda till intressanta diskussioner, andra kan hitta brister i våra lösningar vilket kan leda till att vi kan förbättra våra produkter, vår produkt kan bli en grund i någon ny skapelse, och mycket annat. Ni hittar oss på GitHub som ChalmersLibrary.

Vintern 2013 påbörjades arbetet med Chalmers biblioteks nya fjärrlånesystem, som i efterhand har fått namnet Chillin. Systemet har använts internt sedan våren 2014 med gott resultat.
Skärmdump på fjärrlånesystemet Chillin.

Skärmdump av Chillin.

Efter flera sprintar av vidareutveckling så har vi nu beslutat oss för att släppa också detta system open source via GitHub. Vi hoppas att detta projekt skall kunna inspirera och ge upphov till intressanta diskussioner.
Har ni kommentarer, synpunkter eller frågor om Chillin får ni gärna ställa dem i GitHub som en issue.

Svara Chalmers bibliotek gillar open source

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s